Az Apple megváltoztatja a tévénézési szokásokat?

Az almás cégtől megszokhattuk, hogy mondanivalójukat gyakran nem eresztik bő lére, terepet adva így a találgatásoknak, elméletgyártásoknak és sejtéseknek. Nem volt ez másként a legutóbbi bejelentésük esetében sem. Az Apple most szerényen annyit állít, remélik, hogy a jövőben újra tudják formálni, amit eddig a tévézésről gondoltunk. Ahogy ők fogalmaznak: elérkezett a show ideje. Az Apple bejelentette a régóta suttogott streaming televíziós szolgáltatás indulását.

sketch-1554402600847.png
Ahogyan pár sorral feljebb is említésre került, részletekbe menő tájékoztatás egyelőre nincs, így jelenleg az is kérdés, hogy hogyan sikerül majd megvetniük a lábukat az egyre szűkülő piacon. A Netflix, az Amazon Video és a Hulu szolgáltatásai mellett ugyanis kifejezetten exkluzív tartalmat kell majd nyújtania az almásoknak, ha elkötelezett előfizetőket szeretne magáénak tudni a jövőben. (És akkor még a hamarosan szintén piacra lépő Disney-ről nem is esett szó.)


Ősszel jöhet az Apple TV Plus


Előzetes hírek szerint idén ősszel az almás cég két platformon vezeti be új szolgáltatásait. Egyrészt a már meglévő Apple TV megreformálásával, másrészt pedig a vadonatúj Apple TV Plus formájában. Tervek szerint az Apple TV applikáció májusban kerül ráncfelvarrásra, amin keresztül majd 150 szolgáltatást lehet elérni. (Ez a szám természetesen lokálisan változhat még.)


Az Apple TV Plus szolgáltatás vonatkozásában sajnos még kevesebbet tudunk, itt valóban csak a találgatások és a cég előző ügyletei, szerződései lehetnek az irányadók. Minden jel arra mutat, hogy az egyik legnépszerűbb amerikai reggeli műsor a The Morning Show Jennifer Aniston és Reese Witherspoon műsorvezetése mellett az almás cég tévé stream kínálatába kerül.


De sokat sejtető az a tény is, hogy az Apple többéves szerződést írt alá a talk show-k koronázatlan királynőjével, Oprah Winfrey-vel, így szinte egészen biztos, hogy a műsorvezetőt a közeljövőben viszontláthatjuk az Apple színeiben. Oprah a szerződés aláírását követően úgy nyilatkozott, hogy az Apple „olyan eredeti és egyedülálló programmal rukkolt elő, melynek segítségével egy karnyújtásnyira kerül hozzám a világ közönsége.”


Sci-fi és kultfilmek jöhetnek


Szivárogtatások és belső információk egy ekkora cégnél természetesen előfordulnak. A Wired internetes magazin értesülései szerint az Apple kultfilmek és sci-fi mozik széles kínálatával tervezi az indulást. Az egyik húzónév Steven Spielberg lehet, aki közreműködésével leporolják a nagysikerű, 1985-ben forgatott Amazing Stories című sci-fi antológiát. Ha pontosak az értesülések, akkor a sorozathoz 10 új rész is készül.


Az Apple emellett Terry Gilliam 1981-es Időbanditák (Time bandits) filmjének adaptációját is tervezi, az információk szerint a mozi sorozat formában kerül majd a képernyőkre. Ám kétségtelen tény – persze, ha igazak a hírek –, hogy a legnagyobbat az Asimov Alapítvány feldolgozása fog szólni. Az almások a sci-fi alapmű adaptációjához olyan neveket szereztek meg, mint David S. Goyer és Josh Friedman (Batman: Kezdődik!, Terminátor, Avatar).


Visszakanyarodva a bevezetőben említett exkluzív tartalmakhoz: ha az Apple-nek sikerül megvalósítania ezeket a grandiózus terveket, akkor a Netflixnek és az Amazonak kemény riválissal kell számolnia. Kérdés persze az Apple streaming árképzése, nem biztos ugyanis, hogy a nézők egy drága szolgáltatással szeretnék kibővíteni a meglévő előfizetéseiket. És akkor még csak kizárólag az amerikai piacról beszéltünk, szó sem esett a sokkal árérzékenyebb európai vagy ázsiai előfizetőkről.