Google Stadia: Kezdhet aggódni a videójáték-ipar?

Sok izgalmat tartogat a gamerek számára a keresőóriás legújabb bejelentése, ám legalább akkora fejtörés lesz a Google Stadia névre keresztelt szolgáltatása a játékfejlesztőknek. Ha a Google el tudja indítani határidőre a beharangozott platformját, akkor az valóban fenekestől fogja felforgatni a gamer világot.


sketch-1555667234144.pngDe ne szaladjunk ennyire előre, mert a cég bejelentése annyira váratlan volt, hogy sokan magával a fejlesztéssel sincsenek tisztában. Ha most találkozol először a Google Stadia kifejezéssel, akkor nem vagy egyedül. Mi az a Google Stadia?


Forradalom a videójáték-iparban?


A cég március 19-én San Franciscoban a Game Developers Conference rendezvényén jelentette be legújabb, Stadia névre keresztelt szolgáltatását. A Google azt ígéri, hogy a jövőben a videójátékokhoz nem lesz szükség roppant erőforrásokat (és ezáltal roppant költségeket) igénylő számítógépekre, a Stadia segítségével minden játék elfut majd mindenen eszközön.


Hogyan lehetséges ez? Egyáltalán, miért szükséges folyamatosan fejleszteniük a felhasználóknak? A videójátékok – ahogyan egyébként a számítástechnika is – rohamtempóban tart előre. A vizuális- és hangeffektek egyre élethűbbé válnak, a játékok egyre élvezetesebbek lesznek. Ennek azonban az a hátulütője, hogy mind nagyobb és nagyobb erőforrásokra van szükség. Így ahhoz, hogy a legújabban piacra kerülő videójátékok fussanak a felhasználók számítógépein többek között erős processzorra, több memóriára és nagyobb videókártyára kell beruházni.

A Google most azt ígéri, hogy mindennek megálljt parancsol: a Stadia leveszi a videójáték szerelmeseinek válláról a költekezés terhét. A játékok ezentúl – még a legújabbak is – gyakorlatilag bármelyik eszközön futni fognak, ugyanis a bonyolult és nagy erőforrásokat igénylő számításokat ezentúl a Google adatközpont felhőkben végzi majd el a felhasználók számítógépei helyett.

A technológia egyelőre nem több, mint egy merész, műszakilag lenyűgöző bemutatóval fűszerezett ígéret, így az eljárás pontos menetéről is csak találgathatunk. Vélhetően a Google a YouTube kapcsán megismert élő videós streaming technikában rejlő lehetőségeket fogja kiaknázni. (Sőt, az is könnyedén előfordulhat, hogy a felhasználók YouTube fiókjához kapcsolódik majd a szolgáltatás.)


Ingyenes vagy fizetős?


Nagy kérdés, hogy a Stadia díjköteles szolgáltatásként indul-e, vagy a Google ingyen elérhetővé teszi. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek is. Amennyiben díjköteles – vélhetően havidíjas – szolgáltatásként kezdi meg a működését, úgy összességében nem éri-e majd meg jobban a saját számítógépünk fejlesztésére költeni? Mi értelme lenne bevonni – ráadásul pénzért – egy harmadik felet az üzletbe?

Ha pedig a Google Stadia ingyenes lesz, akkor számítanunk kell-e az idegesítő reklámokra a játékok alatt, közben? Vajon ezesetben a YouTube-hoz hasonlóan megszakításra kerül a felhasználói művelet, hogy egy hirdetés kerüljön beékelésre? Ez egy videó esetében, még ha felettébb bosszantó is csak-csak életképes megoldás. Ám az, hogy egy videójáték kapcsán miképpen kivitelezhető úgy, hogy a játékélmény ne sérüljön, egyelőre megoldhatatlannak tűnik.

És mindez még csak a felhasználói oldal, az egyes szoftver- és hardverfejlesztők hozzáállásáról eddig egy szó sem esett. Egy biztos: a Google semmit nem ad ingyen, így végsősoron vagy pénzzel, vagy a személyes adatainkkal, vagy a hirdetések megtekintésére való kényszerítéssel ki fogjuk egyenlíteni a számlát.

Címkék: Google