Tom Corley: A sikeres emberek sajátos szokásai

Tom Corley – hivatását tekintve könyvelő és pénzügyi szakember – 233 sikeres személyt kérdezett a titkáról. Kiderült, hogy noha minden ember más és más, néhány közös tulajdonsággal azért mégiscsak rendelkeznek. 

a_sikeres_emberek_sajatos_szokasai.jpg

Corley az alábbi metszéspontokat találta


1. Korán ébrednek


A pénzügy szakember rámutatott, hogy a megkérdezettek közel 50 százaléka legalább három órával a munkavégzés megkezdése előtt ébred. Az így nyert szabadidőt a személyes projektek kezelésére, az elkövetkezendő napok tervezésére használják.


2. Rengeteget olvasnak


Corley válaszadóinak 88 százaléka vallotta, hogy naponta legalább 30 percet fordít az olvasásra. A legtöbbjük nem szórakoztató irodalmat, hanem oktatási, illetve önfejlesztéssel kapcsolatos könyvet lapozgat. Egy tanulmány nemrégiben feltárta, hogy a puszta örömért történő olvasás is hozzájárulhat a karrier építéséhez, így nem feltétlenül szükséges száraz, tényeken alapuló szakirodalmi műveket olvasnunk.


3. Teret engednek a gondolataiknak


A pénzügyi szakember egy érdekes, több milliomos interjúalanyánál is felbukkanó momentumra lett figyelmes. Válaszadói nagy százaléka beszélt arról, hogy naponta 15-30 percet szánnak a gondolataik tisztázására, a jövőről, családról, egészségről és karrierről történő elmélkedésre.


Ez nemcsak a pihenésben segít – hívja fel a figyelmet Tom Corley –, de elérhető jövőképet ad, és rendet rak a sokszor csapongó gondolatok között.


4. Figyelnek az egészségükre


Corley szerint a megkérdezettek 76 százaléka végez naponta legalább 30 perces aerob mozgást, úgymint kocogás, gyaloglás vagy kerékpározás. A milliárdos Richard Branson reggel 5 órakor ébred, majd teniszezni vagy kerékpározni indul. Az üzletember szerint a reggeli sportnak köszönhetően megduplázódott a termelékenysége.


5. Keresik az inspiráló emberek társaságát


A sikeres emberek folyamatosan keresik a motivációt és a pozitív hozzáállást, így nem meglepő, ha előszeretettel töltenek időt inspiráló emberek társaságában. Corley rámutatott, hogy a megkérdezett milliomosok igyekeznek korlátozni a lelkileg toxikus, negatív gondolatokat hangoztató embereknek való kitettséget.


6. A saját céljaikat követik


A pénzügyi szakember felmérésében a válaszadó sikeres emberek 80 százaléka rendelkezett, és rendelkezik jelenleg is távlati célokkal, amik megvalósítására megszállottan törekszik. Corley úgy fogalmazott, hogy a milliomosok nem támasztják a létrájukat valaki más falához. Aki sikerre vágyik, az keresse meg a saját falát, saját álmait, saját céljait és küzdjön érte. Különben a legértékesebb éveit fecsérli másra.


7. Elegendő időt töltenek alvással


Állítólag Albert Einstein imádott aludni, és naponta legalább 10 órát gyakorolta is ezt a szokását. Corley megkérdezettjeinek 89 százaléka legalább napi 8 órát alszik, de sokan még ennél is többet. Az alvás elengedhetetlen a sikerhez, fontos szerepet játszik a memória megfelelő működésében, illetve a kreatív gondolkodás elősegítésében.


8. Több lábon állnak


A sikeres emberek több vasat tartanak a tűzbe, és nem támaszkodnak egyetlen jövedelemforrásra. A felmérésben résztvevők 65 százalékának van legalább három bevételi forrása. A diverzifikálás segít elkerülni a gazdasági visszaesések negatív hatásait.


9. Okosan gazdálkodnak az idővel


A pénz nem az egyetlen erőforrás a sikeres emberek számára, legalább olyan fontos tényező az idő is. A semmibe fektetett idő örökre elveszett – írja Corley könyvében. Nem elég megtanulni jól forgatni a pénzt, a sikeres emberek azzal is tisztában vannak, hogy mire, mennyi időt éri meg ráfordítani.