Meglepő, de ezek az országok vezetik most az egyéni vállalkozások toplistáját!

A Global Entrepreneurship Monitor (GEM) legfrissebb kutatásai szerint világviszonylatban a teljes üzleti piac mintegy 9 százalékát teszik ki asz egyéni vállalkozások. Noha számos országban ez a vállalkozási forma menekülő útvonal a beszűkülő munkaerőpiac adta lehetőségekkel szemben, akad néhány hely, ahol egészen másként tekintenek a magánzókra. Mindez jól tükröződik a számokban is.

vallalkozoi_toplista.jpeg


Az említett kutatás Brazíliát teszi az első helyre, itt ugyanis az egyéni vállalkozók aránya 53 százalék az alkalmazotti státusú munkavállalókkal szemben. Ez azt is jelenti, hogy a munkaerőpiac több mint felét ők teszik ki. A GEM kitér arra is, hogy a 2014 és 20017 között kialakult hosszú recesszió alatt a megugró munkanélküliség arra sarkallta az embereket, hogy alternatív megoldásokat keressenek.


Madagaszkáré az ezüstérem


A második helyre Madagaszkár került, ahol az alacsonyabb jövedelmű gazdaságban mintegy 30 százalékra tehető az egyéni vállalkozók száma. A jelentés megemlíti, hogy ebben a térségben rengeteg olyan munkavállaló található, aki a közeljövőben tervez átnyergelni az alkalmazotti létről a vállalkozóira.


Számos országban érdemes összehasonlítani a gazdaság volumenét és a vállalkozói szellemet. Rengeteg tényező befolyásolhatja ugyanis a döntést, mely sokszor a társadalom egészére is kihatással van – húzza alá a GEM. Jó példa erre Brazília, ahol sokan azért kezdtek vállalkozni, mert egyszerűen sehol nem találtak munkát.


21,5 százalékos aránnyal a Koreai Köztársaság található az egyéni vállalkozók képzeletbeli toplistájának harmadik helyén. Az ázsiai országot Izrael (12,3 százalék), Chile (11,2 százalék), Írország (10,9 százalék) majd az Egyesült Államok (10,8 százalék) követi. Figyelemreméltó adat továbbá, hogy világszerte a munkakorú lakosság 12,6 százaléka inkább az induló, míg 8,5 százaléka inkább a régebben alapított vállalkozásokat preferálja a választásnál.


Fordítva ülnek a lovon a döntéshozók


A Global Entrepreneurship Monitor kutatói rámutatnak, hogy világszerte számos nemzet politikai döntéshozói rosszul értelmezik a gazdaságban kialakult helyzetet. Az olyan régiókban ugyanis, ahol magas a vállalkozói kedv, érdemesebb a munkahelyteremtést elősegítő intézkedések helyett a vállalkozói szférát optimalizálni. Mire is gondolunk? – teszik fel a kérdést a szakemberek.

egyeni_vallalkozok.jpeg


Példának okáért a magas vállalkozási hajlandósággal rendelkező területeken előnyösebb a jelentős adókedvezménnyel kecsegtető, multinacionális cégeket csalogató gazdasági környezet kialakítása helyett a helyi vállalkozásokra koncentrálni. Magyarán, a munkaerőpiac strukturális átalakításával hosszabb távon az állam is, és az adófizető is jól jár.


Nem szabad elfeledkezni arról – hívja fel a figyelmet Donna Kelly a Babson College, valamint Niels Bosma a hollandiai Utrecht Egyetem munkatársa, hogy az egyéni vállalkozások szerves részét képezik az adott nemzet gazdaságának. A GEM jelentésben társszerzőként résztvevő két szakember kiemelte, hogy a jövőben nem csak a kormányoknak, de a témával foglalkozó tudományos kutatóknak, gazdasági szakembereknek is komolyabban kell koncentrálniuk az egyéni vállalkozások teljesítményére.


Ott ugyanis, ahol a teljes munkaerőpiac harmadát-felét ezek a vállalkozások teszi ki, ott már nemzetstratégiát kell építeni rájuk. Jelenleg ugyanis számos társadalomban ezek az emberek a szociális biztonsági hálón kívül működnek, roppant mértékű adóterhekkel sújtva a tevékenységüket, így megélhetésüket is.