Monte-Carlo: a luxus, a csillogás és a sikeres üzletemberek földjén

Olyan korban élünk, amiben luxus terméknek nevezzük az okosórákat, és a minőség fémjelzésének a közösségi oldalakat. Olyan korban, amiben a luxus szó egyet jelent az önhit magamutogatással, és a feneketlen pénzköltéssel. Olyan időket élünk, ahol a luxus barométere a vadonatúj, dobozából épp kicsomagolt iPhone mobiltelefon kalapáccsal történő szétverése, lefilmezése, majd megosztása a YouTube-on.

monte-carlo_a_luxus_a_csillogas_es_a_sikeres_uzletemberek_foldjen.jpg


Van azonban még néhány hely a világban, ahol a sokak által elfeledett csillogás mit sem vesztett régi fényéből, ahol a luxusnak még stílusa van. Monte-Carlo varázslatos helyei közül is messze kiemelkedik egy ékszerdoboz, a Hotel Metropole, mely mára a kifinomultság, a megkülönböztetett figyelem és az elegancia szinonimája lett.


Ékszerdoboz a kincses ládában


A patinás szálloda a 19. század végén épült, emblematikus dizájnját, palotára emlékeztető udvarát és külső homlokzatát azonban mind a mai napig megtartotta. Monte-Carlo mindig rohanó forgatagában, a modern kaszinók, Forma 1-es futamok és tüsténkedő üzletemberek világában a Hotel Metropole egy csöppnyi nyugalom. Megjelenésével olyan érzetet kelt, mint mikor az ember megáll, kicsit kifúja magát, rendbe rakja a gondolatait, majd újult erővel lép ismét az útjára.

ekszerdoboz_a_kincses_ladaban.jpg
A 126 szobás szálloda egyszerre van megkerülhetetlenül jelen, és egyszerre csendes, diszkrét, visszavonult. Az elegáns csillogás ellenére a hotel meglepően barátságos, olyannyira, hogy a betérő vendég egy pillanat alatt magáénak érzi a pompát. (Amiről egyébként az előzékeny személyzet gondoskodik is.)

Apropó személyzet: a munkatársakból sugárzik a kedvesség, senki arcán nem látni gorombaságot, untságot, bágyadtságot. Valahogy a levegőben van a régi idők személyzetének szelleme, amikor a vendég még nagyságos asszony és nagyságos úr volt.


Finom játék a klasszikus és a modernség között


Ennek ellenére kár lenne azt hinni, hogy a Hotel Metropole épületestől, személyzetestől ott ragadt a múlt században, és naftalinnal kevert száradt virágillat árad a felfeslett tapétaszélek alól. Ez koránt sincs így. A szálloda olyannyira lépést tart a divattal, hogy négy különböző éttermében a legmodernebb reform ételek mellett a vegán, vega, glutén- és laktózérzékeny vendégek is kulináris élvezeteknek lehetnek részesei. Erre pedig a szálloda Michelin csillagos séfe a garancia. A modernség további tanúbizonysága a fényűző Metropole bevásárlóközpont, ami annak ellenére, hogy a szálloda alsó szintjén helyezkedik el, a világ bármelyik shop centerével felveheti a versenyt.

finom_jatek_a_klasszikus_es_a_modernseg_kozott.jpg
A klasszikusság és a modernitás olyanfajta finom összjátékáról van tehát szó a Metropole kapcsán, ami könnyen mehetne át giccsbe, nevetséges fennhéjázásba. De nem megy. A múlt századot idéző freskók mellett tökéletes harmóniában megfér a 21. századi wellness központ.


A hotel magával ragadó varázsa Monte-Carlóban (!) győzi meg a vendégét arról, hogy ki se akarja tenni a lábát a szállodából. És persze nem is kell! A fürdő, a medence melletti étterem, a szemkápráztató építészeti megoldások messzemenően gondoskodnak arról, hogy életre szóló élménnyel gazdagodjon a vendég.


Itt a luxus nem csupán kiüresedett frázist, hanem elhivatottságot, előzékenységet és odafigyelést jelent. A fényűzés nem önmagáért, hanem a betérő vendégért van, a pompa nem hivalkodás, hanem a kiszolgálás része. Monte-Carlo szívében létezik egy olyan hely, amit nem lehet árcédulával felaggatva megmérni, a valóságot ügyes marketinggel elfedni, vásárolt Facebook kedvelésekkel megtámogatni. A Metropole-ban a luxus valódi luxus, annak minden elfeledett, klasszikus értelembe vett, nosztalgia-ízű emlékével együtt.