Innovatív Francia startup segíti a gazdálkodókat Európa-szerte!

A Sencrop egy francia kezdeményezés, mely a környezeti adatok gyűjtésével és elemzésével támogatja a gazdákat. A cég a közelmúltban 10 millió dolláros forgalmat generált, így bátran kijelenthető, hogy a szolgáltatásukra van igény.

innovativ_francia_startup_segiti_a_gazdalkodokat_europa_szerte.jpeg
De mit is takar egészen pontosan a Sencrop fejlesztése?


A francia innováció célja az úgynevezett egyablakos ügyintézés megvalósítása a digitalizált gazdálkodásban. A vállalat olyan hálózatba csatolt állomásokat értékesít, mely méri, rögzíti és elemzi a környezeti hatásokat, így a hőmérsékletet, a páratartalmat, a csapadékmennyiséget, a szélsebességet, stb.


Az egyes állomások ára 340 és 570 dollár között mozog (hozzávetőleg 95.000 – 160.000 forint), amiből bármennyi beszerezhető gazdaságonként. A Sencrop szerint a telepítésre egy gyermek is képes lenne, nem szükséges informatikai végzettség az állomások üzemeltetéséhez.


A telepítés követően a gazdálkodóknak éves rendszerhasználati díjat szükséges fizetniük, ami a szolgáltatások kiterjedésétől függően 47.000 és 95.000 forintot felölelő összeg.


A platform hálózatának másik végén szakembereink foglalnak helyet, akik szolgáltatásainkat közvetítik a gazdáknak – nyilatkozta Michael Bruniaux társalapító és vezérigazgató. Szakembereink többek között arra is képesek, hogy megjósolják a betegségeket, kártevőket, így a gazda időben meg tudja tenni a szükséges lépéseket.


A Sencrop nyújtotta szolgáltatásokhoz már mintegy ötezer gazdálkodó – köztük mezőgazdasági őstermelők, borászok, állattartók – csatlakozott Európa-szerte. Ez a szám azonban várhatóan hamarosan meredeken emelkedni fog, a cég elmondása szerint ugyanis rengeteg az új érdeklődő a szolgáltatásaik iránt.


Elfelejthetjük a meteorológiai előrejelzéseken alapuló gazdálkodást


Sok gazda azért üdvözli a fejlesztést, mert eddig az időjárás előrejelzésen kívül nem volt túl sok kapaszkodója a munkájában. A Sencrop azonban túlmegy a puszta meteorológiai közvetítéseken. A platform arra is lehetőséget ad, hogy a gazdák vetőmagokat, dugványokat, palántákat, stb. rendeljenek és cseréljenek egymástól és egymás között.

Mindezeken túl a Sencrop nem titkolt célja az egyes adatpontok, állomások összehangolásával egy olyan gazdálkodó közösség kiépítése, ahol az előrejelzések igen pontosak, a vállalkozók pedig saját adataik megosztásával segítik a közelükben élők munkáját.


Mit jelent mindez a gyakorlatban? Maradva a fenti, Michael Bruniaux társalapító és vezérigazgató által megfogalmazott példánál az összekapcsolt platform tökéletes riadólánc lehet a gazdáknak a kártevők megjelenésénél. A fejlesztés nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a gazdák időben cselekedjenek a terménymegóvás érdekében, de a kártevőpusztítás megállítása, illetve visszaszorítása is időben és – ami a legfontosabb – összehangoltan kezdhető meg.


A korai időkben kizárólag burgonyakultúrával, gabonafélékkel és szőlőültetvényekkel foglalkozó Sencrop mára kiszélesítette szolgáltatásait, és gyakorlatilag minden tekintetben a gazdálkodók rendelkezésére áll. A csatlakozott gazdálkodók között megtalálható az alig 100 hektárral rendelkező kistermelő, de a gigantikus gazdasággal bíró nagyvállalkozó is.


A francia vállalat távlati céljai között szerepel a felhasználói közötti együttműködés mind szorosabbra fonása, a tapasztalatok és a tudás megosztása, illetve ezek felhasználásával a digitális adatplatform fejlesztése, bővítése és még innovatívabbá tétele a jövő gazdaságai számára.